Dubrovnik home Hotels Dubrovnik Old Town Dubrovnik Sights History Map Beaches Day Trips Arrival Trip Planning

Exhibition: Alexandre David ‘Pizulet’

PIŽULET
ALEXANDRE DAVID

Exibithion / Studio Flight 777 / Dubrovnik

19. 06 – 27. 06. 2015.

Alexandre-david-dubrovnik2015

Umjetnička organizacija, Studio Let 777 predstavlja projekt pod nazivom, Pižulet. Radi se o radu kanadskog umjetnika Alexandra Davida, koji je ovo dijelo realizirao tijekom svog šestotjednog boravka u Dubrovniku u okviru našeg programa rezidencije i oficijelne razmijene sa umjetničkim centrom La Chambre Blanche iz grada Kvebeka u Kanadi.

Budući da je umjetnička organizacija Studio Let 777 ove godine renovirala i pripremila za studijski i galerijski program jedan novi osobito prilagodjeni prostor, sa velikim zadovoljstvom ističemo da se rad Alexandera Davida savršeno uklapa u kontekst novog ambijenta smještenog u prostoru koji datira iz 19 stoljeca, a u neposrednoj je blizini starog grada Dubrovnika i pruža kompatibilne i inspirativne mogučnosti autoru i njegovom umjetničkom principu baziranom na arhitektonskim i urbanistićkim vizualnim propozicijama.

U tom smislu, konceptualni, formalni i izražajni pristup i suvremeni umjetnički izričaj ovog kanadskog umjetnika za nas je višeznačajan jer radi se o umjetniku koji je preokupiran in situ produkcijom sa osobitim interesom za arhitekturu, ali bez nastojanja da joj slijepo bude podređen.

Njegovo misaono kretanje kao i značenja njegovih ambijentalnh instalacija uz prostorne forme koje ga dočekuju kao i one koje sam stvara vrlo je sofisticirano kako u estetskom tako i u misaono-konceptualnom smislu konteplativne komunikacije i obostrane razmjene slojevitosti unutrašnjeg i vanjskog, duhovnog i materijalnog.

O projektu realiziranom u Dubrovniku sam umjetnik istice : U mojim projektina oslanjam se generalno na razmišljanja bliska arhitekturi : prostor sagrađen kao mjesto gdje se razvija najveći dio naših svakodnevnih aktivnosti, upotreba na dijelu u intimnom kao i u javnom prostoru čija je sama podjela ovisna od tih korištenja koja prevazilaze striktno domen arhitekture. U ovom projektu nisam pokušao da tematiziram taj odnos između različitih konteksta za svaki od različitih dijelova moga rada. Zapravo, odnos prema kontekstu u koji se uklapa moj projekat je bio odlučen na licu mjesta, jer se ne zelim odnositi simbolicno prema mjestima koje okupiram svojim radom niti ignorirati kontekst njihovog prijema nego predložiti mogucnosti upotreba koje omogućuju pojedinačna i zajednička iskustva koja meni više ne pripadaju.
Počeo sam ovaj projekat, sjedeci satima u prostoru klaustra dominikanskog i franjevačkog samostana i pitajuci se koji od dva prostora vise volim. Svidjeli su mi se istovremeno i svi ostali slicni prostori u ovom gradu kao i klupe i slične konstrukcije u ostalim gradovima na koje mozemo sjesti transformirajući prostor u mjesto, kao da to mjesto nije postojalo prije nego sto smo mogli da se na njemu zaustavimo bar na tren. Ono sto sam želio postići ovdje je slijedece ; kreirati jedno mjesto dodajući u prostor strukturu na koju mozemo sjesti na nacin kao da tu ranije nista nije postojalo uprkos tome da odlično znamo da to nije slucaj.

Need Entry Tickets to Town Walls? Buy Now

Na osnovu ovog umjetnikovog razmišljanja očigledno je da je osnovna želja Alexandra Davida experimentiranje prostorom i jednog hibridnog odnosa izmedju skulpture i arhitekture. Njegov rad je vremensko zaustavljanje u prostoru i vremenu koje omogucuje posmatraču da kreirano mjesto eksperimentira na svoj osobni nacin u strukturi i kontekstu umjetnikove propozicije. Njegove imersivne i eksploatatorske konstrukcije obavezuju posjetioce da uvažavaju nove arhitektonske mogucnosti u okviru onih vec postojecih. Njegov rad je istovremeno zaokupljen konstantnim dialogom izmedju suvremenog minimalizma i historijskih arhitektonskih formi koji se zajedno isprepliču, negiraju i valoriziraju u dijalektičkom jedinstvu otvarajući prostor za nove mogučnosti i njihove konstantne transformacije.

Alexandre-david-dubrovnik2015b
Biografski podatci o umjetniku
Alexandre David je kanadski umjetnik koji živi i radi u Montrealu i gradu Kvebeku. Njegova produkcija se realizuje naročito na polju skulpture ali se često proteze i na polje arhitekture. Diplomirao je vizuelne umjetnosti na univerzitetu Concordia u Kanadi i postdiplomske studije na programu vizuelnih umjetnosti na Slade školi finih umjetnosti u Londonu u Velikoj Britaniji. Njegova djela su prezentirana u različitim muzejima, galerijama i na razlicitim umjetničkim dogadjajima u Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Svicarskoj, Francuskoj i Kini. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja međju kojima i nagrade za najboljeg umjetnika na polovini karijere i za najbolju izložbu u Montrealu koju mu je dodijelila Asocijacija galerija savremene umjetnosti u Montrealu. Galerija koja ga predstavlja je Parisian Laundry u Montrealu. (Branka Kopecki)

Popular routes: Split to Dubrovnik, Dubrovnik to Split, Hvar to Dubrovnik, Dubrovnik to Hvar